Nyheter!!!

Egentligen håller jag ju på och visar bilderna från semesterresan, men idag fick Niklas göra något han längtat efter... Assistera Carl-Einar Häckner på scen. Ni vet, en frivillig från publiken... Han var MYCKET frivillig!!! Och vill gärna att jag visar en bild på hur det såg ut. Så med hans tillstånd:

Han fick till slut vara med på scenen!! Med Carl-Einar...

Det blev lätt hysteriskt, milt uttryckt... Men vi hade alla roligt.
Nästa lilla inlägg ska förhoppningsvis handla om resan.

Semesterrapport del 4

När vi så kommit på plats hos våra vänner och fått vila lite så var det på söndagen dags för 30 grader, sol och riddarspel! Vi åkte till en mindre ort där det varje år hålls riddarspel liknande de i Hova. Här fanns fotsoldater, riddare, falkenerare och BÅGSKYTTAR. När jag har tillräckligt många tusenlappar över ska både jag och pojkarna få bågar, men det lär dröja...

--- eller fotosoldater?

Missa inte killen med kameran...


Riktiga riddare använder rustning, även i 30 grader.

Det är så snyggt när splittret far från lansarna.


och falken som försvann

Denna falkeneraren fick inte ens tillbaka sin fågel...


överallt bågskyttar... *gillar*


Dessa fantastiska bågskyttar som sköt så bra och rörde sig så välkoordinerat. Det var otroligt kul att se.

När så jag var kräkfärdig och halvsmält av hettan åkte vi tillbaka hem till våra kompisar, men på vägen dit var vi tvugna att visa för alla att vi är turister. Miml svängde in på en busshållplats och lämnade över kameran med zoomen på för att jag skulle fotografera:


eller var det Storcharna? ;-)

Kolla på storkföräldrarna och den lilla storken som sticker upp strax till höger ovanför stolpen.

Semesterrapport del 3 - lite tung dag

Den här dagen var den tyngsta på väldigt länge. (Det är därför jag dragit mig lite för att skriva om den.)
Efter frukosten på Secret Garden så packade vi bilen och körde till Oświęcim, den polska orten som vi i omvärlden känner till som Auschwitz.
Vi började i Birkenau. Här finns tydliga anvisningar om att det är en plats där stillhet ska råda. Fotografering får inte förekomma inne på området eller inne i barrackerna. Det var omskakande för oss alla att se husen där det fanns sängplatser för ca 150 människor men det fylldes med cirka 400. Vi började med att gå upp i tornet över huvudingången. Där uppe fick man fotografera ut över området.

Här stannade tågen...


Här stuvades människorna in i vänta på slutet.

"Strecken" som syns i bakgrunden är skorstenarna som står kvar efter de barracker som inte finns kvar.

Vi åkte härifrån till Auschwitzlägret  med permanentutställningen. Här finns det omtalade håret, kläderna, bilderna på fångarna, loggböcker med hur länge de levde, vilka sjukdomar de fick och varför de dog. Här finns också husen där zyklon-b testades, utvecklades och lagrades.

Vi fick alla mycket att tänka på den här dagen.


Här lagrades zyklon-b...

Det var inte allt som vi orkade med att se och efter flera timmar i värme och med svetten rinnande ner för ryggen åkte vi vidare mot Ungern.

Semesterrapport del 2

När vi åkte vidare från Berlin mot Krakow fick vi lite att tänka på, både vad det gällde vädret:




och texten i turistguiden som talade om att 45% av Polens vägnät är i kraftigt behov av upprustning:



Detta ska alltså vara en motorväg från gränsen i Tyskland till Krakow. Jag var glad att jag hade min åksjukemedicin med. Vi körde ifrån det dåliga vädret, men det hann i fatt oss nån timme efter vi nått Krakow. Vi hann i alla fall lasta in oss i rummet och titta på gården utanför vår rum.



Vårt rum har sitt fönster ovanför springbrunnen. Det porlade mysigt men när regnet sedan vräkte ner var det inte lika mysigt, så vi skyndade tillbaka för att utforska uppehållsrummet på vandrarhemmet. Där fanns det internetdatorer, tv och en soffa. Några andra gäster satt redan och tittade på tv så jag och d.y gick på en expedition för att hitta tepåsar, bröd och fika. (Allt det goda hemifrån svärmor var ju i stort sett slut.) Eftersom miml fått en otrevlig förkylning letade jag rätt på ett apotek där jag med hjälp av lite engelska, kroppen och god vilja köpte huvudvärkstabletter - troligen Citodon - som hjälpte. Senare på kvällen, i mörkret, tog jag och miml en promenad till de judiska kvarteren utan kameran, och så var den dagen slut.

Delrapport från semesterresan

Årets semesterresa gick till våra vänner i Ungern, men på vägen valde vi att passera Polen. Äldste sonen hade uttryckt ett önskemål om att få se Auschwitz "på riktigt". Inget man gör för nöjes skull utan mer för att kunna säga att man sett de bevis som finns där med egna ögon när man möter förnekare. Det gav också möjlighet till samtal med d.y om ondskan i världen och annat meningsfullt.
Efter mycket funderande valde vi att ta rutten över Berlin och sedan till Krakow.

Semesterresan började som den brukar... med regn...

Som alltid när våra semesterresor tar sin början, regn.

Vi for mot Berlin och det var ömsom regn ömsom sol. På färjan fick vi lite vila och några solstrålar. Det som var mest intressant att fotografera var fåglarna som följde båten för att förhoppningsvis få ta del av det som vi människor inte ville ha av korv och kakor.

Fåglarna följde färjan då de hoppades på att få lite av människomaten.

Det blev många timmar i bilen och då är de fina tyska rastplatserna mycket uppskattade av oss alla.

Efter flera timmar i bilen så...

Men fram på kvällen nådde vi vårt mål, ett litet hotell inte långt från Minneskyrkan i Berlin. Efter några mackor på rummet medan vi kollade på utsikten från vår fina balkong så gick vi den lilla promenaden snett över gatan och tittade på kyrktornet.

Så vackert i kvällsljuset.

Vi sov, åt frukost och åkte vidare...

Semesternöje!

Vi har nu återvänt från vår semester. Det var roligt, underbart och alldeles för kort...  För att inte tala om varmt... 34 grader... Jag ska försöka sammanfatta vår resa i ett lite längre inlägg när jag får tid men jag vill inte undanhålla denna fina turistbild:

Så här kunde det se ut på Trabanttiden.

Vi fick möjlighet att provåka, och för mimls del provköra, en Trabant. Det hände en hel del andra saker under våran resa men det kommer som sagt senare.

Björnloka

Jag har en hel del barndomsminnen som rör växter. Troligen beroende på att jag bodde en del hos farmor och farfar i skogen och för att mina föräldrar hade (har) kolonilott. Min farfar hade en hel del tydliga känslor för olika växter, och björnlokan hörde dit. Han var väldigt tydlig med att den fick jag I N T E röra. Den är numera nästan ett gissel här i Göteborg. Det finns mer att läsa om detta i GP.

Tyvärr finns det i min närhet, men den är ganska vacker, eller hur.


GIMP 2

Jag har sedan några veckor bildbehandlat i GIMP 2. Det är ett trevligt, innehållsrikt men lite omständigt program som är helt gratis. Nu har jag börjat få kläm på hur jag ska tänka när jag jobbar i det. Att det tagit tid beror mest på att jag tidigare använde Photoshop Elements, men provtiden gick ut.
Efter dessa övningstimmar så kan jag numera rätta till vitbalans och färger i programmet utan att behöva fundera. Jag kan lägga in min signatur i bilden och en del andra småsaker.
Om du vill prova så finns det här för nedladdning:

http://gimp-portable.se.malavida.com/d1321-ladda-ner-windows


Ibland händer det att jag tar bilder som inte alls behöver GIMPas...




Nu är det verkligen sommar.

Badtider

Det är ju den tiden på året när man kan få för sig att åka och bada. Nu är jag en badkruka som helst vill att det ska vara varmt i vattnet men i onsdags körde jag i alla fall d.ä till Kåsjön. Med mig hade jag naturligtvis kameran, fototidningar att bläddra i och dessutom mimls badkläder, för han skulle ansluta efter jobbet.
Så här såg det ut från "vår" plats vid sjön.

Kåsjön om kvällen, runt 19. Det är fortfarande 25 grader i luften. Det är sommar.


Vi provar mycket nu med vår kamera. Jag håller dessutom på och lär mig att använda GIMP 2. Fördel nummer 1 med det programmet är att det inte kostar skjortan och 50, samtidigt som jag får det mesta av det som finns i Photoshop Elements. Är det någon funktion jag saknar kan jag leta på nätet efter programsnuttar som fixar det jag behöver.

Väntar, och väntar, och...

Det är lördag och då kommer det ingen post. Jag väntar på ett paket med makroringar till kameran. Det är jobbigt att vänta och det blir inte bättre av att det är helg och jag vet att det inte kommer någon post. *suck*
Det är tur att den utrustningen jag har räcker rätt långt som den gör.

Något jag hittade i naturen.

Det är roligt att sitta och titta på bilderna jag tagit och jobba lite med dem. Kanske förstärka färger eller ta bort något i kanten som man inte vill ha med.
Under tiden jag jobbar har jag Spotify på. För tillfället är det mycket Social Distortion eftersom känslan efter West Coast Riot inte riktigt släppt. Jag vet inte om det funkar men jag lägger med en Spotify-länk till en av deras låtar så OM den funkar kan du provlyssna.


http://open.spotify.com/track/2FOm4RUDymWyGVGMGAuBOP

RSS 2.0