Semesterrapport del 3 - lite tung dag

Den här dagen var den tyngsta på väldigt länge. (Det är därför jag dragit mig lite för att skriva om den.)
Efter frukosten på Secret Garden så packade vi bilen och körde till Oświęcim, den polska orten som vi i omvärlden känner till som Auschwitz.
Vi började i Birkenau. Här finns tydliga anvisningar om att det är en plats där stillhet ska råda. Fotografering får inte förekomma inne på området eller inne i barrackerna. Det var omskakande för oss alla att se husen där det fanns sängplatser för ca 150 människor men det fylldes med cirka 400. Vi började med att gå upp i tornet över huvudingången. Där uppe fick man fotografera ut över området.

Här stannade tågen...


Här stuvades människorna in i vänta på slutet.

"Strecken" som syns i bakgrunden är skorstenarna som står kvar efter de barracker som inte finns kvar.

Vi åkte härifrån till Auschwitzlägret  med permanentutställningen. Här finns det omtalade håret, kläderna, bilderna på fångarna, loggböcker med hur länge de levde, vilka sjukdomar de fick och varför de dog. Här finns också husen där zyklon-b testades, utvecklades och lagrades.

Vi fick alla mycket att tänka på den här dagen.


Här lagrades zyklon-b...

Det var inte allt som vi orkade med att se och efter flera timmar i värme och med svetten rinnande ner för ryggen åkte vi vidare mot Ungern.

Kommentarer
Postat av: Anki

Förra sommaren så var vi i Berlin vi vandrade längs resterna av Berliner muren där det var en utställning med ljud och bilder från den tiden när muren fanns. Det var en olustkänsla att gå där och ta in den informationen.

2009-07-27 @ 11:35:18
URL: http://anci62.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0